Własnoręcznie zrobione trufle. Są pyszne, intensywnie czekoladowe, rozpływają się w ustach. Domowe pralinki znikają w ekspresowym tempie.
Składniki na 20 sztuk
- 200 g czekolady
- 1 łyżka masła
- 3/4 kubka śmietany kremówki
- aromat migdałowy
- Posypki do obtaczania wedle uznania (kokos, orzeszki drobno posiekane, zielone pistacje drobno posiekane, kolorowe posypki, kakao)
Metoda
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej
- W rondelku zagotuj śmietanę i natychmiast zdejmij z gazu.
- Do rozpuszczonej czekolady dodaj masło i mieszaj do połączenia .
- Dodaj lekko przestudzoną śmietankę i wymieszaj do połączenia sie składników.
- Następnie schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.
- Tak aby nasze trufle były ładne i równe , odważamy po ok 15 g i rolujemy w rękach na kształt kulki. Musimy to robić dosyć szybko, ponieważ masa będzie sie rozpuszczać. Dobrze jest użyć do tego rękawiczek jednorazowych, powodują one, że nie ocieplamy dłońmi bezpośrednio masę .
- Gotowe kulki kładziemy do posypki i lekko je obtaczamy, tak aby sie pokryły ale nie zmieniły kształtu.