Guacamole to świetny dodatek do wielu potraw . Nie koniecznie tylko tych meksykańskich . Avocado doskonale komponuje się z jajkami , tostami . kurczakiem , dodany do sałatek nadaje kremowej konsystencji i zielonkawego koloru .Nie wspomnę o wartościach odżywczych jakie posiada . Musimy jednak pamiętać aby dodać sporo limonki aby zachwiał piękny kolor i najlepiej spożyć w dniu którym go przygotujemy:-) Dziś podam wam przepis na szybki dip który możesz stosować w wielu potrawach . Zdrowy , naturalny , pyszny 🙂
Składniki
6 avocado ( wybieramy miękkie takie są gotowe do spożycia )
1 chilli ( pokrojone w drobniutka kosteczkę )
2 limonki ( otarta skórka i sok )
Garść świeżej kolendry
Metoda
1. Oddzielamy miąższ avocado od reszty , umieszczamy w miseczce . Dodajemy sok z limonki i otartą skórkę oraz chilli . Dodaj posiekaną kolendre.
2. Połącz składniki rozgniatając wszystko widelcem , dosól wedle uznania .
3. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku aż do użycia .