Flaczki bez flaków, jest to jakaś alternatywa. Pyszna zupa smakiem podobna do tradycyjnych flaczków z delikatnym mięsem z kurczaka. Zalecam zrobić podwójną porcję, na wypadek jak rodzina zacznie domagać się dokładki.
Składniki
- 2 duże udka drobiowe
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 mały por
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- Gałązka lubczyku lub zamiennie magii w płynie
- 1 cm startego Imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki majeranku
- Pieprz i sól
- 1 łyżka papryki czerwonej
- ½ łyżeczki chili
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 50 ml oleju do smażenia
- 2 litry bulionu warzywnego
Metoda
- Do garnka wkładamy udka z kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
- W międzyczasie kroimy warzywa w cienkie paski. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i przesmażamy lekko warzywa, po to, aby wydobyć z nich więcej aromatów. Zaczynamy od cebuli, czosnku i imbiru. Następnie dodajemy resztę warzyw. Po czym odstawiamy na bok.
- Pierś z kurczaka, kroimy w cienkie paski w zdłuż włókien. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy na patelni kilka minut. Po czym odstawiamy na bok.
- Gdy udka są już gotowe, wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Do wywaru dodajemy wcześniej przygotowane warzywa i paski z kurczaka. Doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, chili i czerwoną papryką, lubczyk. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Na osobnej patelni robimy zasmażkę. Roztapiamy masło dodajemy, mąkę i smażymy, ciągle mieszając. Wlewamy na patelnię odrobinę płynu z zupy i mieszamy tak, aby powstał gładki płyn. Po czym wlewamy go do zupy, intensywnie mieszając.
- Od chwili dodania warzyw i kurczaka gotujemy jeszcze około 15 do 20 minut.
- Oddzielamy mięso z udek i palcami rozdzielamy na długie paski. Dodajemy do zupy pod koniec gotowania.