Doskonały jako dodatek do dań, ale również pyszny sam w sobie. Prosty przepis, który łatwo może być wzbogacony dodatkami wedle uznania. Oliwki, suszone pomidorki, rozmaryn, tymianek, sól morska, cebula, czosnek, bazylia to popularne dodatki.
Składniki
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki soli
- 15 g drożdży lub 2 saszetki drożdży w proszku
- 350 ml ciepłej wody
- Sól morska, pieprz
- 6 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- Dodatkowo świeże zióła, pomidorki koktajlowe
Metoda
- Do misy od miksera wsypujemy mąkę, robimy mały dołek i kruszymy tam drożdże. Dodajemy szczyptę cukru i zalewamy 100 ml ciepłej wody. Przykrywamy na 15 do 20 minut i pozostawajmy, aż drożdże zaczną pracować. Poznamy to po tym, jak na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Po tym czasie używająć końcówki hak do chleba, zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy 2 łyżki oliwy, płaską łyżeczkę soli, wlewamy 250 ml ciepłej wody. Kiedy składniki już się połączą, miksujemy jeszcze 3 do 4 minut. Przykrywamy miskę ściereczką kuchenną i pozostawiamy ponownie na około godzinę. Ciasto powinno urosnąć w tym czasie dwukrotnie.
- Wyrośnięte ciasto wyciągamy na podsypaną mąką powierzchnię i wyrabiamy tak, aby uzyskać gładkie, nieklejące się ciasto.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x32 cm ale może być lekko większa, kładziemy lekko rozwałkowane ciasto, pomagamy sobie, rozprowadzając je palcami.
- Na powierzchni rozprowadzamy 2 łyżki oliwy (wymieszane z czosnkiem przeciśniętym przez praskę), układamy kolejno zioła, pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu widelcem nakłuwamy ciasto po powierzchni, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy ponownie na 30 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 C, focaccia chleb pieczemy od 15 do 20 minut. Chleb będzie już gotowy, jak będzie równomiernie zarumieniony.
- Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy powierzchnię ponownie oliwą i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce.