Frittata to włoskie danie, które możesz jeść o każdej porze dnia. Lista składników jest otwarta, możesz dać wszystko, co masz w lodówce i samemu stworzyć swoje ulubione danie… Można ją jeść na ciepło i na zimno. Należy pamiętać, że Frittata najlepiej komponuje się z wyrazistymi smakami, takimi jak np. sery gorgonzola, kozi, oliwki, suszone pomidorki i zioła.
Składniki:
- 8 jajek
- 30 ml słodkiej śmietany
- 1/2 cebuli
- 4 plasterki ulubionej szynki
- 5 sztuk szparagów zielonych
- kilka gałązek brokuła
- 4-5 sztuk pomidorków koktajlowych
- 1 papryczka chili
- kilka zielonych oliwek
- 100 g sera mozzarella
- 100 g sera feta
- oregano
- tymianek
- pieprz
- świeży tymianek do dekoracji
Przygotowanie:
- Szparagi i brokuły ugotować al dente, z dodatkiem cukru i soli
- Cebulkę i papryczkę chili pokroić w kostkę, szynkę w paseczki, szparagi na mniejsze kawałki, pomidorki na pół, a oliwki na plasterki
- Ser feta i mozzarella zetrzeć na tartce o grubych oczkach
- Włączyć piekarnik na 160 st
- Przygotować dużą patelnię, którą można wstawić do piekarnika
- Na mniejszej patelni podsmażyć cebulkę, dorzucić szynkę i papryczkę chili, odstawić
- W dużej misce roztrzepujemy wszystkie jajka z dodatkiem śmietany, żeby dostały jak najwięcej powietrza, dodajemy przyprawy i zioła. Dokładamy ser, podsmażone składniki i mieszamy do połączenia
- Na przygotowaną i rozgrzaną dużą patelnie wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi, brokuły, oliwki i pomidorki. Nie mieszamy..
- Po chwili, jak już dół zacznie się podsmażać wstawiamy patelnię do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, w zależności od piekarnika. Frittata ma być pięknie złota i stężała
- Po upieczeniu posypujemy świeżym tymiankiem. Smacznego…