Tradycyjne danie kuchni irlandzkiej , jest to rodzaj gulaszu ale bardzo delikatny .Wersja nieco inna od tej co znamy z polskiej kuchni .Jagnięcina wolno gotowana z warzywami w delikatnym rosołku. Co kraj to obyczaj , dziś uchylę wam odrobinę irlandzkiej tradycji .
Składniki
800g jagnięcina pokrojona na 5cm kostki
1 duża cebula
4 palki selera
4 marchewki
3 liście laurowe
Bukiet ziół ( tymianek , pietruszka )
Pietruszka posiekana do wykończenia dania
Pieprz i sól do smaku , magi przyprawa
Metoda
-
Pokrojone i przygotowane mięso lekko przysmażamy na patelni ( nie brązowimy mięsa )
-
W garnku umieszczamy mięso i zalewamy wodą tak aby je zakryło , doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień . Mięso dusimy tak przez ok 1 godzinę (aż będzie miękkie).
-
Wyjmujemy mięso a wywar przecedzamy przez bardzo drobny cedzak lub przez ściereczkę muślinową (kuchenną ).Ponownie wkładamy mięso do przecedzonego wywaru i gotujemy.
-
Następnie dodajemy bukiet ziół i dodajemy warzywa pokrojone w grubszą kostkę .
-
Doprawmy pieprzem i solą , odrobina magi .
-
Prawidłowo zrobiony gulasz powinien mieć miękkie mięso i warzywa ale nie rozpadające się . Posypujemy pietruszką przed podaniem .
jesli chodzi o przepis w Polsce jest tylko baranina ale na wyspach i w Irlandii chyba tez jest tylko w sklepach Lamb czyli jagniecina dlatego nadaje sie do sporzycia od razu bez specjalnych przygotowan jej w przyprawach by zabic smak starego barana… mysle ze warto to nadmienic
Witam Cię Konrad serdecznie ,zgadzam się z twoja opinia , zbyt ogólnie sprecyzowałam rodzaj mięsa . Faktycznie jagnięcina ( lamb ) używana jest do tego dania . Ma zdecydowanie delikatniejszy smak i strukturę . Baranina (mutton) wymaga więcej obróbki i jest zbyt intensywna do tego przepisu . Bardzo ci dziękuje za zwrócenie uwagi na nasz przepis oraz twojego komentarza. Zapraszamy do śledzenia naszego bloga i brania udziału w jego tworzeniu . Życzę miłego dnia .
Monika