Coś zdrowego i pysznego, może być na kolacje jak i na imprezową przekąskę z paluchami, krakersami, grzankami czy zwykłym chlebem…
Składniki:
– 1 puszka ciecierzycy (po odsączeniu około 250 g )
– 1-2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki sezamu
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
– 3 łyżki soku z limonki
– sól, pieprz
Wykonanie:
Odsączyć ciecierzycę i zostawić z boku trochę tej zalewy w razie jakby hummus był nam za gęsty…na patelni podprażyć leciutko sezam ..
Wszystkie składniki czyli ciecierzycę, sezam, czosnek, 1 łyżkę oliwy, sok z limonki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę, jak będzie nam za gęsta dodać odrobinkę wody z zalewy, którą zostawiliśmy. Doprawić solą i pieprzem do smaku i po przełożeniu do miseczki polać pozostała łyżką oliwy po wierzchu i ozdobić np natka pietruszki czy sezamem..smacznego