Chlebek typowo irlandzki, najlepszy świeży bo jest mięciutki, aromatyczny i pięknie pachnie ale na drugi czy trzeci dzień też jest jeszcze dobry…moje dzieci uwielbiają go z samym prawdziwym masłem. Bardzo szybki w przygotowaniu, nawet amator da se radę bo wymaga jedynie wymieszania produktów bez wyrastania i długich procesów…raz ciach i już gotowy. Jest to tradycyjny irlandzki przepis na ten chlebek, polecam dla każdego aby spróbował jak smakuje i sam ocenił…
Składniki :
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki pełnoziarnistej razowej
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g miękkiego masła
- 500 ml maślanki
Przygotowanie :
- wymieszać wszystkie suche składniki razem, dodać miękkie masło, wlać maślankę i ponownie dobrze wymieszać tylko do połączenia składników
- teraz należy uformować okrągły bochenek o średnicy około 20 cm i zrobić na środku dosyć głębokie nacięcie na krzyż
- przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- wstawić do rozgrzanego do 190 °C i piec około 35-40 min aż bochenek odwrócony i stuknięty od spodu wyda głuchy dźwięk…smacznego…