Jajka po benedyktyńsku to bardzo wykwintne śniadanie… Przepis istnieje od lat i pochodzi z kuchni amerykańskiej… Nawet dzieci je uwielbiają, kto jeszcze nie robił musi koniecznie spróbować
Składniki dla 4 osób :
- 4 jajka
- 4 plastry boczku
- 4 muffiny angielskie lub poprostu świeża bułeczka czy tost
- sos holenderski
- sól
- pieprz
- 2 łyżki octu
Przygotowanie:
- przepis na sos holenderski znajdziecie tutaj, należy zrobić go jako pierwszy
- rozgrzać piekarnik do 170 st , podsmażyć lekko boczek i wstawić go do piekarnika, żeby nie ostygł i był bardziej chrupiący ( to jest mój sposób, aby w tym czasie spokojnie gotować jajka )
- muffiny lub bułeczki też wstawiamy do piekarnika ( ponieważ muszą być ciepłe ) , można też stostować
- gotujemy wodę z octem i szczyptą soli, po zagotowaniu zmniejszamy trochę gaz i wbijamy pojedynczo jajka. Gotujemy do momentu kiedy białko będzie już ścięte, a żółtko płynne
- układamy na talerzu muffinkę, boczek, jajko i polewamy sosem holenderskim, można posypać jeszcze solą i pieprzem…..smacznego..