Klopsiki lubieją dzieci i dorośli, chyba pod każdą postacią… dzisiaj przygotowałam klopsiki z mięsa wołowego w sosie pomidorowym. Delikatne, zdrowe i przepyszne…
Składniki na pulpety :
- 500 gr mielonego wołowego mięsa
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- zioła prowansalskie lub ulubione np. oregano , rozmaryn, tymianek
- 1 łyżeczka wędzonej czerownej papryki
- pieprz
- sól
Ponadto do ugotowania klopsików ( na bulion ):
- 2 marchewki
- pietruszka
- por
- seler naciowy
- ziele angielskie
- pieprz
- listek laurowy
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- suszona lub świeża bazylia
- 1 łyżka cukru
- 250 ml białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- wrzucamy do dużego garnka pokrojone obojętnie jak warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz – doprowadzamy do gotowania
- do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę i resztę składników na klopsiki, wszystko dobrze mieszamy a w czasie mieszania można dodać trochę zimnej wody ( mięso będzie bardziej pulchne ),
- formujemy klopsiki i wrzucamy do naszego gotującego się bulionu i zostawiamy do ugotowania
- w między czasie wrzucamy do garnka o grubym dnie pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucamy pokrojony drobno czosnek – chwilę podsmażamy razem i zalewamy winem. Jak wino lekko odparuje wrzucamy pomidory z puszki i resztę składników na sos pomidorowy
- gotujemy sos na wolnym ogniu i jeśli chcemy mieć go więcej lub rzadszy dolewamy naszego bulionu z klopsików. Gdy sos będzie już gotowy blendujemy go i doprawiamy jeszcze jeśli jest taka potrzeba do smaku cukrem, ziołami, pieprzem i solą,
- do gotowego sosu przekładamy nasze ugotowane już klopsiki, dekorujemy świeżymi listkami bazyli i podajemy z kaszą, ziemniakami, makaronem czy nawet bułeczką…
- bulion przecedzamy i możemy zamrozić lub zostawić do następnego dania..