Pyszne zrobione trochę inaczej krewetki na mleku kokosowym z suszonymi pomidorami i serem cheddar z chilli oraz makaronem linguine cytrynowym co dodaje niesamowitego smaku potrawie i aromatu. Jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrych potraw można dodać mniej chilli… Naprawdę wyśmienite danie na każdą okazję nawet tą bardzo romantyczną, do której polecam białe wytrawne wino najlepiej to samo, które dodamy do dania….
Składniki:
- 400 gr odmrożonych krewetek
- 1 puszka mleka kokosowego
- 0,5- 1 szt papryczki chilli ( w zależności jaki stopień pikantności kto lubi )
- 2 małe szalotki ( można użyć pól białej zwykłej cebuli)
- 1 cm świeżego startego imbiru
- pól słoiczka suszonych pomidorów
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany
- 3 łyżeczki sosu rybnego
- sok z połowy limonki
- natka pietruszki do dekoracji lub kolendra
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina im lepsze tym lepiej
- 100 gr sera cheddar z chilli ( może być zwykły cheddar)
- olej kokosowy do smażenia
- makaron linguine cytrynowy
Wykonanie:
- chilli kroimy w cieniutkie plasterki, cebulkę w kosteczkę, pomidory w kosteczkę lub paseczki, imbir ścieramy na drobnej tartce
- rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym i wrzucamy kolejno najpierw cebulę, po chwili imbir, chilli i zalewamy winem. Po chwili jak wino odparuje dolewamy mleko kokosowe i gotujemy. Po około 7 minutach dolewamy śmietanę i ścieramy na malutkich oczkach około 60 gr sera do gotującego się sosu ( ser i śmietana zagęszczą sos ) . Dodajemy suszone pomidory, sos rybny i sok z limonki a następnie gotujemy jeszcze chwilę aż sos będzie już gęściejszy i wtedy dopiero wrzucamy nasze krewetki
- dosłownie po chwili jak już będą białe danie jest gotowe, nie można długo gotować krewetek bo będą twarde i gumowe
- makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu
- podawać makaron polany sosem z krewetkami i na górę posypać resztką startego sera i natką pietruszki lub kolendry… smacznego…