Kulki są słodkie i łatwe do zrobienia (bez pieczenia) są więc idealne na szybką słodką przekąskę podczas aktywnego dnia.
Składniki (20 kulek po 15 g do 20 g)
- 150 g czekolady ciemnej lub gorzkiej
- 150 g mąki kokosowej
- 6 łyżek płynnego miodu
- 4 łyżeczki kakao
- 120 ml ciepłej przegotowanej wody
- 100 g masła orzechowego
Metoda
- Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki.
- Mieszamy, aż do połączenia składników.
- Jeśli masa jest zbyt sypka, można dodać odrobinę więcej miodu lub masła orzechowego.
- Formujemy kulki o wadze 15 g do 20 g . Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
- Po schłodzeniu kulki ponownie lekko wygładzamy i formujemy na bardziej okrągłe.
- Na talerzu wsypujemy kakao i obtaczamy kuleczki.
- Możemy przechowywać w lodówce przez kilku dni.