Pierś z kurczaka w delikatnym białym sosie z warzywami, idealnie pasuje z ryżem . Obiad na szybko, który posmakuje każdemu .
Składniki
-
100g pieczarek , pokrojonych w plastry
-
20g masła
-
50g papryki czerwonej , pokrojonej w drobną kostkę
-
4 piersi z kurczaka , pokrojonego w grubą kostkę
-
30 ml białego wina
-
200ml wody
-
200ml śmietanki 30%
-
pieprz biały i sól
-
20g mąki
-
Podsmaż lekko pieczarki a następnie paprykę . Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż jeszcze chwilę na wolnym ogniu tak aby nie uzyskać intensywnego koloru .
-
W osobnym garnku rozpuść masło i dodaj mąkę intensywnie mieszając .Następnie dodaj wino po chwili wodę a na samym końcu śmietankę . Doprowadzamy do wrzenia . Chcemy uzyskać konsystencję sosu ( jeśli jest zbyt gęsty, dodaj wiecej śmietanki )
-
Dodajemy kurczaka , paprykę, pieczarki i gotujemy jeszcze chwilkę, aż kurczak będzie gotowy . Doprawiamy pieprzem i solą . Zależy nam na białym sosie więc ważne jest aby odsączyć z płynów kurczaka i warzywa przed dodaniem do sosu .