Domowa kaszka manna, kremowa i delikatna. To fantastyczny pomysł na pyszne, lekkie i zdrowe śniadanie. Sam przepis jest prosty do zrobienia. Kasza manna jest niezwykle uniwersalna i bardzo smaczna z dodatkiem lawendy nabierze zupełnie innego wyszukanego smaku.
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka cukru (najlepiej z wanilią) lub miód
- 1/2 łyżeczka suszonej lawendy
Metoda :
- Do małego garnka wlej dwie szklanki mleka. Ustaw średnią moc palnika i wsyp lawendę . Poczekaj,aż mleko sie nagrzeje i zdejmij z palnika, odstaw na kilka minut , aż lawenda puści aromat Następnie odcedź.
- Mleko ponownie wlej do garczka i od razu wsyp kaszę manną oraz cukier. Zacznij powoli mieszać mleko z kaszą i cukrem.
- Jak zacznie gęstnieć, gotuj jeszcze przez chwilkę wciąż mieszając a następnie dodaj śmietankę. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut. Kasza wtedy lekko zgęstnieje a śmietanka sprawi, że będzie kremowa.
- Przelej do miseczki. Podawaj jak lubisz, możesz podać z ulubionymi owocami lub konfiturą.