Pyszne, zdrowe muffinki marchwekowo – daktylowe. Połączenie to może lekko zaskoczyć. Wiele lat temu kiedy, pierwszy raz spotkałam się z ciastem marchewkowym, pamiętam, że sporo czasu mi zajęło aby, sie przekonać do tego, aby skosztować. Ciasto ujęło mnie smakiem, ponieważ przypominało trochę smak polskiego piernika. Jest wilgotne i smaczne, skradnie ci serce od pierwszego kęsa.
Składniki
- 250 ml maślanki
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 100 g rozgniecionych daktyli
- 2 marchewki, starta i odsączona
- 1 ¼ kubka mąki pełnoziarnistej
- ¾ kubka płatków owsianych
- 3 łyżki miodu
- ½ kubka zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
- ¼ łyżeczki imbiru w proszku
Metoda
- Nagrzej piekarnik do 180 C. Przygotuj foremkę do babeczek i umieć w niej papierki do pieczenia. Zalej daktyle wrzątkiem i zostaw na kilka minut.
- W misce zmieszaj wszystkie mokre produkty takie jak, maślanka, jajko, miód i masło. Następnie dodaj startą marchewkę i rozdrobnione daktyle.
- W drugiej misce umieść wszystkie suche produkty takie jak, mąka, płatki owsiane, soda, proszek do pieczenia, cynamon, sol, imbir.
- Dodawaj suche produkty do mokrych powoli, mieszając łyżką drewnianą. Odstaw na 5 minut.
- Do przygotowanych foremek, wlej ciasto. Napełnij, nie więcej niż ¾ pojemności foremki.
- Pieczemy 25 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.