Pyszne, zdrowe i długo zachowujące świeżość muffiny, które mogą też być jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły…
Składniki na około 24 sztuki :
- 500 g mąki pszennej
- 240 g mąki razowej
- 420 g żurawiny suszonej
- 150 g rodzynek lub np orzechów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 – 5 łyżeczek cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 250 g brązowego cukru
- 330 ml oleju
- 500 ml maślanki
- 4 jajka
Przygotowanie :
- żurawinę i rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na około 10-15 minut, po tym czasie odcedzić i lekko odcisnąć z wody
- odważyć , odmierzyć wszystkie suche składniki i wrzucić do miski, dobrze wymieszać
- mokre składniki czyli olej, maślankę i jajka wymieszać razem i połączyć razem z suchymi składnikami tylko do połączenia nie dłużej i na sam koniec dodać odciśnięte rodzynki i żurawinę
- wypełniać papilotki do pełna i piec w temperaturze 170 st około 25-30 minut do suchego patyczka a następnie wyjąć na kratkę do ostudzenia
Lukier :
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- gorąca woda
Wykonanie :
- należy wsypać cukier do miseczki, dodać sok z cytryny i mieszać do połączenia w razie konieczności dodać kapkę gorącej wody żeby uzyskać odpowiednią konsystencję
- przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić wedle uznania
Dodatkowo można takie muffiny nadziać np dżemem lub lekko podgrzać i posmarować przed lukrowaniem…smacznego