Musaka to tradycyjne danie greckie. Inaczej ujmując, jest to zapiekanka, pokryta aksamitnym sosem beszamelowym. Bardzo syte danie, idealnie komponuje się z lekką wiosenną sałatką. Takie połączenie zapewni ci pełne danie.
Składniki (składniki na 8 porcji)
- 2 bakłażany
- 150 ml oliwy
- 900 g wołowego mięsa mielonego (można też użyć baraniny)
- 2 cebule, drobno pokrojone
- 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 170 ml dobrego czerwonego wina wytrawnego
- Łyżeczka cukru lub odrobina miodu
- 3 liście laurowe
- ¼ łyżeczki cynamonu
- Sól, pieprz
Sos beszamelowy
- 500 ml mleka
- 60 g masła
- 60 g mąki
- Starta świeżo gałka muszkatołowa
- 2 żółtka
- 100 g świeżo startego sera parmezan
- Sól, pieprz
Metoda
- Zaczynamy od umycia bakłażanów i obcięcia szypułki. Kroimy wzdłuż plastry, układamy obok siebie i solimy. Odstawiamy na kilka minut, aż puszczą soki.
- W tym czasie, rozgrzewamy patelnię z oliwą, wrzucamy cebulę, a następnie czosnek. Kiedy cebula się zarumieni, dodajemy mięso. Kontynuując smażenie, dodajemy liść laurowy, pieprz, sól, cukier, cynamon. Często mieszamy. Kiedy cały płyn się już zredukuje, dodajemy wino. Ponownie smażymy przez 2 do 3 minut. Kolejnym etapem, jest dodanie przecieru oraz pomidorów w puszce. Nadzienie jest gotowe, kiedy jest gęste i intensywne w smaku. Koniecznie spróbuj czy jest wystarczająco doprawione. Odstaw na bok jak jest już gotowe.
- Bakłażany opłucz zimą wodą i odsącz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej oliwę. Bakłażany obtaczamy w mące, kładziemy na rozgrzaną oliwę i obsmażamy z obu stron, tak aby miały chrupiącą skórkę. Ponownie odsączamy papierowym ręcznikiem.
- Aby zrobić beszamel, roztapiamy masło w garnku, następnie dodajemy mąkę. Mieszamy intensywnie najlepiej trzepaczką, aż powstanie jasna zasmażka. Następnie stopniowo dolewamy mleko, nie przerywając mieszania. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po 2 minutach od zagotowania odstawiamy garnek z palnika i dodajemy kolejno żółtka, oczywiście mieszając, na sam koniec połowę parmezanu. To dodatkowo zagęści sos..
- Nagrzewamy piekarnik do 200 C. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy oliwą. Naczynie o wielkoćci 20x35cm i wysokiości 6 cm.
- W naczyniu układamy warstwę bakłażanów, potem całe mięso mielone, kolejna warstwa bakłażanu, następnie beszamel. Na koniec posypujemy wszystko pozostałym parmezanem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Zapiekanka powinna mieć złoty kolor na powierzchni. Po wyjęciu jest gotowa do spożycia.