Aromatyczne złote kawałki kurczaka w przepysznym orientalnym sosie curry. Potrawa łatwa w przygotowaniu , jedna z najpopularniejszych wersji Curry na świecie . Podawana z Nan chlebkiem i ryżem idealna na każdy dzień.
Składniki
Marynata
• 4 piersi z drobiowe
• 250 ml jogurtu naturalnego
• 6 ząbków czosnku rozdrobnionego
• ½ łyżeczki chili
• 1 łyżka garam masala (przyprawa)
• 1 łyżka kurkumy
• 1 łyżka kminku
• Sól do smaku
Sos
• 120 g masła
• 1 duża cebula drobno pokrojona
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• 6 ząbków czosnku rozdrobnionego
• ½ łyżeczki kardamonu
• ½ łyżeczki chilli
• 4 goździki
• Świeża kolendra
• 1 łyżka garam masala
• 1 łyżka kurkumy
• 400 ml słodkiej śmietanki 36%
Metoda
1. W misce mieszamy wszystkie wymienione składniki na marynatę. Piersi z kurczaka kroimy w grubą kostkę i dodajemy do mieszanki. Wymieszane mięso, przykrywamy folią przeźroczystą i zostawiamy na noc w lodówce.
2. Nagrzewamy piekarnik do 200 C
3. Patyczkiem do szaszłyków wyjmujemy kawałki kurczaka z marynaty.
4. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, umieść na niej kurczaka w lekkich odstępach od siebie. Pieczemy 10 do 15 minut, aż do uzyskania lekko brązowego koloru.
5. Aby zrobić sos, rozpuszczamy masło w garnku. Dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy na złoto. Następnie dodaj przecier pomidorowy.
6. Dodaj kolejno pozostałe składniki i smaż na średnim ogniu minutkę.
7. Dodaj śmietanę i gotuj 5 minut. Gdy śmietana już się zagotuje, umieszczamy wcześniej podpieczonego kurczaka . Gotujemy kolejne 3 do 5 minut .
8. Danie podajemy z Nan chlebkiem i ryżem.