Pasta z suszonych pomidorów z serem ricotta, bardzo aromatyczna o intensywnym smaku, pyszna na różnego rodzaju grzanki, krakersy czy pieczywo. Bardzo szybka w przygotowaniu, fajna na przekąskę jak i na każdego rodzaju uroczystości. A co najlepsze może stać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet tydzień albo i dłużej… Przepis pochodzi od naszej koleżanki Olgi, która pewnego dnia zachwyciła nas tym smakiem…..
Składniki :
- suszone pomidory w słoiczku
- ricotta
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie lub takie jakie bardzo lubicie
- pieprz
- sól
- czerwona papryka
Przygotowanie :
- odcedzić pomidory, wziąć pół ricotty ( można całą ale wtedy będzie bardziej delikatniejsza w smaku pasta i o mniej intensywnym kolorze ), wszystko razem wrzucić do blendera i zblendować, żeby powstała gładka pasta.
- doprawić do smaku pieprzem i solą
- przełożyć do słoiczka lub szczelnego pudełeczka i trzymać w lodówce…smacznego
Takiej pasty jeszcze nie próbowałem 😉 Jak to pasta – nie wygląda zbyt kusząco, ale za to na pewno pysznie smakuje.
Naprawdę polecam bo jest super intensywna w smaku i bardzo dobra, smakuje każdemu kto jej spróbuje a żeby ładnie wyglądała można samemu posmarować np grzanki nią i ładnie odzobić ziołami lub posypać natką pietruszki