Z dedykacją dla fanów pierogów ale trochę inaczej . Łatwy w przygotowaniu , jeśli pomysł wam się spodoba rodzaje nadzienia pozostawiam do waszych gustów . Można jeść na ciepło z sosem pieczeniowym bądź na zimno . Pyszny tak i tak .
Składniki na kruche ciasto :
-
200g mąki
-
szczypta soli
-
100g margaryny
-
2/ 3 łyżki wody
-
Przesiewamy mąkę i sól przez sito.
-
Kroimy margarynę w kostkę . Następnie palcami rozdrabniamy w mące tak aby uzyskać strukturę piasku .
-
W uzyskanej mieszance zrób dołek i wlej tam wodę .
-
Zacznij wyrabiać ciasto do uzyskani jednolitej masy , ciasto powinno odpocząć zanim będziemy je używać, około 30 minut w lodówce .
Składniki na pieróg:
-
100g wołowych policzków , cienko pokrojonych
-
200g przygotowanego wcześniej kruchego ciasta
-
100g ziemniaków , pokrojonych w kostkę
-
1 cebula , drobno posiekana
-
1 marchew , pokrojona w kostkę
-
1 łyżka masła
-
świeże zioła , drobno posiekane ( pietruszka , kolędra )
-
mała papryczka chilli
-
1 jajko
-
Delikatnie podsmażamy wołowinę, aż się lekko zarumieni , pozostawiamy do ostygnięcia .
-
Rozwałkuj kruche ciasto do około 3mm grubości a okrąg o średnicy około 12 cm .
-
Na patelni umieść cebulę , ziemniaki , marchew , wołowinę dodaj masło , pieprz , sól , świeże zioła , chilli . Podsmażyć jedynie do połączenia składników .
-
Przygotowane nadzienie umieścić na jednej połowie okręgu . Do okoła brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem .
-
Przykryć wolną połową nadzienie i uformować na kształt pieroga . Starannie zwinąć brzegi, całość smarujemy pozostałym jajkiem.
-
Pieczemy w temperaturze 180 C – 45min nawet do 1 godziny.
-
Podajemy z sosem bądź z sałatką