O to jest…. moja ulubiona pierś z kaczuszki. Znudziły Wam się zwykłe obiady to dlaczego nie zaszaleć z kaczką? Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu jak lubię… Można ją przyrządzać z różnymi sosami i w różnych wersjach. Dzisiaj przedstawiam Wam pierś z kaczki w sosie żurawionowo – pomarańczowym, wersja bardziej na słodko. Można podawać np. z ziemniakami lub ryżem..
Składniki ( porcja na 4 osoby ) :
- 4 piersi z kaczki ze skórką około 200 – 250 g
- pieprz
- sól
Składniki na sos żurawionowo – pomarańczowy:
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 2 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1,5 cm startego świeżego imbiru
- 1 łyżka miodu najlepiej naturalnego
- 0,5 szklanki wytrawnego białego wina
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka estragonu
Przygotowanie :
- włączamy piekarnik na 200 st.
- kaczkę obsypujemy pieprzem i solą i kładziemy na zimną patelnię skórką do patelni i pieczemy na średnim ogniu kilka minut aż tłuszcz się ładnie wytopi i skórka się zarumieni. Następnie odwracamy piersi na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut
- przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rogrzanego piekarnika na okolo 10 minut, najlepiej samemu sprawdzić jaki stopień wysmażenia lubimy
- wyjąć kaczkę i przykryć folią aluminiową na około 5 minut żeby mięso odpoczęło a następnie kroimy pod skosem w plastry i podajemy na ziemniaki lub ryż
Przygotowanie sosu:
- do garnka o grubym dnie wrzucamy masło a następnie żurawinę, po chwili dolewamy sok z pomarańczy, wino, wrzucamy starty imbir, miód, cynamon, skórkę z pomarańczy i gotujemy aż sos się zredukuje i owoce będą miękkie. Przed końcem gotowania dorzucamy estragon
- sos można zblendować lub podawać w takiej postaci jak jest… smacznego