Pozwól , że Cię przeniosę na chwileczkę do Indii . Jest to danie pełne aromatów i absolutnie oddaje tamtejsze klimaty . Zapachy jakie się unoszą w kuchni podczas gotowania są nie do opisania . Zresztą przekonaj się sam. Do dzisiejszej potrawy użyłam kurczaka ale świetnie smakuje z baraniną czy wołowiną .
Składniki :
2 papryczki chilli
15g Imbiru ( startego na tartce)
3 ząbki czosnku
Mieszanka przypraw to:
15 g migdałów
1 łyżeczka kardamon nasiona
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
3 goździki
1/2 łyżeczki kminku nasiona
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej startej na tartce
1 łyżeczka kurkumy
60g masła
600g pokrojonej piersi z kurczaka
150g cebuli
100g pomidorów z puszki
100ml wody
150ml mleka kokosowego
2 duże bataty pokrojone w kostkę
Świerza kolendra do dekoktacji
Metoda :
1 Przygotuj wszystkie składniki do mieszanki przypraw . Rozgrzej patelnię i podsmaż je lekko . Następnie umieść je w moździerzu i rozetrzyj na proszek .
2 . Rozpuść masło , przypraw kurczaka i przysmaż na rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru.
3. Dodaj imbir , czosnek , chilli , cebulę oraz mieszankę przypraw . Po krótkiej chwili wlej mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia . Następnie dodaj pomidory podlej wodą .Dodaj bataty i dopraw do smaku. Gotuj na wolnym ogniu ok 30 min . Gęstość sosu reguluj wodą wedle gustu .
Tuż przed podaniem dodaj kolendrę , podawaj z ryżem i plackami Chapati