Wspaniale jest mieć taka własną mieszankę przypraw, która nada niepowtarzalnego smaku twojej potrawie. Bezwarunkową zaletą jest to, że doskonale wiesz, co się w niej znajduje.
Składniki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej ( ja lubię wędzoną)
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka owoców jałowca
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki płatków chili
- 2 lub 3 liście laurowe, rozdrabniamy i rozcieramy
- ½ łyżeczki ztartej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki tymianku
Metoda
- Przyprawy które mamy w ziarnach, rozcieramy w moździerzu. Pozostałe składniki wsypujemy do miseczki, następnie dodajemy roztarte przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby się składniki połączyły. Najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w szafce. Tak przyprawa może być wykorzystywana w wielu potrawach mięsnych i warzywnych. Podczas grilowania, ale również podczas pieczenia. Jeśli lubisz ostre przyprawy, to zwiększ ilość chili i pieprzu. Tak naprawdę to ty decydujesz.