Ramen, to proste danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku z Chin. Różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera czerwone mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii dodawało się głównie ryby i warzywa. Jest mnóstwo przepisów na Ramen i każdy jest inny. Dzisiejsza zupa zawiera mięso wołowe i wieprzowe, doprawiona jest sosem ” tare ” czyli sosem sojowym i mirinem… Jest specyficzna i różni się od polskiego rosołu. Albo ją pokochasz, albo znienawidzisz… Pamiętajmy, że zupa Ramen to duża ilość dodatków i makaronu w porównaniu z samym bulionem…
Składniki na bulion:
- 1 kg kości wołowych
- 400 g szpondra lub innego mięsa wołowego
- 500 g mięsa wieprzowego z kością
- 2 cebule
- 4 marchewki
- 2 duże pietruszki
- 4-5 łodyg selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 10 cm świeżego imbiru
- 1 por
- 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu
Tare:
- 100 ml sosu sojowego
- 3 łyżki sosu Mirin
Dodatki:
- 1 kapusta Bok Choy
- 1 papryczka chili
- 6 jajek
- szczypiorek
- prasowane glony ( sushi nori )
- sezam
- makaron do ramenu np. Udon
Przygotowanie:
- Do dużego garnka włożyć wszystkie kości i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie odcedzić, opłukać i ponownie włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać pokrojone na kawałki wszystkie warzywa na bulion wraz z imbirem i pieprzem. Tak gotujemy na bardzo malutkim ogniu minimum 6 godzin, im dłużej tym lepiej..Można ugotować bulion dzień wcześniej.
- Wyjmujemy mięso, którego użyjemy do zjedzenia w zupie, przecedzamy bulion przez gazę, dodajemy do niego nasz sos sojowy i mirin. W razie konieczności, regulujemy smak właśnie “tare” ( sos sojowy i mirin ).
- Gotujemy jajka najlepiej na półtwardo, makaron według instrukcji na opakowaniu. Kapustę bok choy kroimy w paski, białą i zieloną część, szczypiorek posiekać. Sezam podsmażyć na suchej patelni.
- Wykładamy do miseczki najpierw makaron, zalewamy bulionem, wykładamy pokrojone mięsko, dodatki czyli kapusta, szczypiorek, układamy porwane na kawałki nori, posypujemy posiekaną papryczką chili i na sam koniec posypujemy sezamem… smacznego…