Łatwe ciasto z owocami i kruszonką. Zawsze sie udaje i zawsze znika w mgnieniu oka . Nikt mu sie nie oprze zbyt długo, Doskonale sprawdzi sie w niedzielę do kawy o każdej porze roku. Owoce świeże lub mrożone zależnie od humoru :-
Składniki :
Ciasto ( blaszka 25×30 cm )
- 4 jajka
- 360g mąki (przesiana)
- 150g cukru
- 200ml oleju
- 150g jogurtu greckiego
- 20g proszku od pieczenia
- 250g owoców świeżych lub mrożonych
- odrobina waniliowego aromatu
Kruszonka
- 100g mąki
- 50g cukru
- masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Metoda :
- W miksujemy na wysokich obrotach jajka z cukrem do czasu, aż uzyskamy jasną puszystą masę. Zmniejszamy lekko obroty i wolnym strumieniem wlewamy olej, mieszamy do połączenia.
- Dodajemy powoli przesiana mąkę, proszek do pieczenia, na końcu dodajemy jogurt i wanilię. Mieszamy do połączenia składników. Powinna powstać dosyć gęsta masa, którą wylewamy na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blaszkę. Rozsypujemy równomiernie owoce. Ja, zwykle owoce mrożone obsypuje mąką i dopiero wtedy kładę na ciasto. Jeśli są to świeże owce nie ma takiej potrzeby.
- Produkty na kruszonkę umieszczamy w misce i rozdrabniamy palcami, tak aby uzyskać konsystencje sypkiego piasku. Posypujemy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy do suchego patyczka.
- Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem lub możemy udekorować lukrem.