Risotto to proste danie, z kilku składników, do którego możemy wykorzystać najlepsze sezonowe warzywa i owoce. Możemy dodać mięso, ryby a także owoce morza… Jeżeli nie macie świeżych owoców morza, możecie użyć mrożonych tak jak ja, które są już czyste i gotowe do użycia. Do tego kieliszek pysznego białego wina i kolacja gotowa….
Składniki na 6 porcji :
- 400 g specjalnego ryżu do risotto
- 500 g mrożonej mieszanki owoców morza ( krewetki, małże, mule, kalmary )
- 200ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki oliwy
- 2 szalotki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1-2 papryczki chili
- 2 łyżki prawdziwego masła
- sok z połowy limonki
- 3 łyżeczki sosu rybnego
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Odmrażamy owoce morza, możemy zalać je zimną wodą i po chwili jak będą odmrożone, odcedzamy na sitku.
- Kroimy w kosteczkę szalotkę, chili, pietruszkę drobno siekamy.
- W głebokiej patelni na oliwie podsmażamy szalotkę, po chwili dodajemy chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dosypujemy ryż i na mniejszym ogniu smażymy do momentu, aż ryż zmieni kolor na przezroczysty. Zalewamy winem i dusimy, aż wino odparuje.
- Zalewamy jedną łyżką wazową gorącego bulionu, dusimy co chwilę mieszając do momentu, aż płyn odparuje i powtarzamy czynność, czyli znowu dolewamy łyżkę bulionu i tak, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie dodajemy sos rybny.
- Jak ryż będzie prawie miękki na oddzielnej patelni rozgrzewamy połowę masła i wrzucamy owoce morza. Smażymy je bardzo krótko, do momentu kiedy krewetki zrobią się białe. Jeżeli będziemy robić to za długo, owoce morza zrobią się gumowe..
- Jak ryż jest już miękki, dodajemy już gotowe owoce morza, mieszamy. Dokładamy pozostałą łyżkę masła, natkę pietruszki, sok z limonki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Przed podaniem posypujemy starkowanym parmezanem… smacznego..