Składniki
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1/2 limonki
- 1 trawa cytrynowa, Złam ją w połowie
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1/2 średniego kalafiora
- 1/2 średniej dyni piżmowej, pokrojonej w grubą kostkę
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka pomidorów pokrojonych
- sól i pieprz
- garść świeżej kolendry
- 100 g ryżu basmati lub jaśminowego
Metoda
- Na rozgrzaną głęboką patelnię wlej olej. Podsmaż cebulę, czosnek i następnie dodaj pastę curry.
- Dodaj kalafior i dynie i smaż razem kilka minut.
- Wlej mleko kokosowe i pomidory z puszki. Wciśnij połowę limonki oraz wrzuć trawę cytrynową. Gotuj na średnim ogniu około 15 minut
- Dopraw pieprzem i solą. Gdy Curry jest już gotowe, pokrój kolendrę i dodaj połowę do sosu. Drugą połowę zostaw do posypania dania.
- Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie.
- Podawaj z ryżem, najlepiej z basmati lub jaśminowym. Gotowe danie posyp świeżą kolendrą.