Pomysł na pierś z kurczaka trochę inaczej… Zdrowo, pysznie i wyjątkowo. Roladki są ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Dzięki temu, że gotujemy je w folii spożywczej są bardzo wilgotne w środku, aromatyczne i zdrowe… Porcja spokojnie wystarczy dla 4 osób, można podać z ziemniakami, ryżem i surówką…
Składniki :
- 4 piersi z kurczaka
- 3 duże garście świeżego szpinaku
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 sera feta
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- kilka suszonych pomidorów
- przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
- pierś z kurczaka położyć na płasko i rozkroić na pół – nie do końca, rozłożyć ją tak, żeby stanowiła całość. Przykryć folią i rozbić delikatnie kuchennym młotkiem
- wszystkie takie kotlety panierujemy przyprawą do kurczaka i zostawiamy na chwilę. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Następnie dodajemy fetę i resztę przypraw do smaku. Gdy ser już się ładnie połączy ze szpinakiem farsz jest gotowy
- na rozbitą pierś wykładamy farsz szpinakowy a na niego suszone pomidorki ( wedle uznania ), zwijamy ścisło każdą roladkę
- roladki, każdą z osobna zawijamy ścisło w folię spożywczą i zakręcamy jak cukierek
- wrzucamy do gotującej się wody na około 20 min. Smacznego..