Lekka sałatka doskonała jako zdrowy posiłek podczas dnia.
Składniki
- 2 garści rukoli
- ½ ogórka szklarniowego
- 1 granat
- 10g sera feta
- 1 czerwona cebula
- Garść czarnych oliwek
Sos
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
Metoda
- Rukole płuczemy w wodzie i osuszamy. Ogórek myjemy i szatkujemy w cienkie półplasterki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do miseczki wrzucamy rukole, cebulę i ogórka. Lekko mieszamy palcami.
- Z granatu wydobywamy pestki. Fetę kroimy w drobną kostkę. Oliwki kroimy na plasterki. Pestki granatu, oliwki i fetę dodajemy do warzyw w miseczce.
- Aby przygotować sos. Mieszamy dokładnie składniki, najlepiej trzepaczką. Dodajemy 2 łyżki wody. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
- W celu urozmaicenia sałatki możemy obsypać ja ulubionymi ziarnami, takimi jak np. słonecznik, dynia, sezam…