Sałatka ziemniaczana ze szparagami i cudownym koperkiem jest przepyszna, świeża i idealna do grilla …. Można ją zrobić z sosem winegret lub jogurtem greckim czy majonezem, zależy kto co lubi…
Składniki:
- 1 kg małych ziemniaczków
- 400-500 gr zielonych szparagów
- pęczek rzodkiewek
- duża kiść świeżego kopru
- sałata karbowana
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 3 łyżeczki musztardy wieloziarnistej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- ziemniaki ugotować w mundurkach a po wystygnięciu obrać i pokroić w mniejszą kostkę lub na połówki w zależności jakiej wielkości mamy ziemniaczki
- w szparagach obłamujemy twarde końce i wrzucamy do gotującej się wody, do której dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Szparagi gotujemy około 5-8 minut, mają być al dente … po ostygnięciu kroimy pod kątem na skos w mniejsze kawałki
- rzodkiewki kroimy w półplasterki
- koper siekamy
- sałatę myjemy suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki
- wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy z sosem… smacznego