Ten sernik jest inny niż zawsze, szybki i bardzo prosty w przygotowaniu… typowo dla osób pracujących i mających mało czasu na pracę w kuchni. Sernik jest bardzo ale to bardzo puszysty i wilgotny, rozpływa się w ustach a dodatkowy smak nutelli podbija wszystko…
Składniki na ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 160 g )
- 2 żółtka ( białka zostawić do masy serowej )
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
Dodatkowo :
- 1 kg twarogu z wiaderka lub tłustego albo półtłustego zmielonego dwukrotnie
- 4 żółtka
- 1 budyń śmietankowy ( 40 g )
- niecały olejek pomarańczowy
- 1,5 szklanki cukru ( podzielić na pół )
- mały cukier wanilinowy lub ziarenka z laski vanilii
- większe pół szklanki oleju rzepakowego lub roślinnego
- 1 szklanka mleka
- pół słoiczka nutelli lub według uznania
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść aż będzie miękkie i jednolite ( można użyć miksera z hakiem ) i wyłożyć na wysmarowaną margaryną i osypaną mąką dużą blachę
- do miski wrzucić twaróg, żółtka, budyń ( proszek ), olejek pomarańczowy, połowę cukru, cukier wanilinowy i zacząć miksować a w międzyczasie dolewać stopniowo olej i mleko. Masa będzie dość rzadka, taka ma być
- oddzielnie ubić wszystkie białka stopniowo dosypując drugą połowę cukru aż będą sztywne
- do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie razem mieszamy
- na wyłożone ciasto kruche wykładamy łyżką kleksy nutelli a na to wylewamy wymieszaną z białkami masę serową
- pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny góra dół. sernik ma być ładnie brązowy i co ważne studzimy w lekko uchylonym piekarniku… smacznego