Przepis pochodzi od mojej przyjaciółki Martyny, który u nich w domu gości od pokoleń. Gdy tylko jestem u nich nigdy nie mogę się oprzeć zjedzenia ich wiedząć, że zawsze są w lodówce…palce lizać
– wiaderko lub opakowanie płatów śledziowych tak około pół kg
– 2 cebule
– 4-5 listków laurowych
– ziele angielskie
– ocet
– olej rzepakowy lub słonecznikowy
1) Śledzie trzeba namoczyć w wodzie na około godzinkę lub dwie w zależności od słoności śledzi, ja próbuję i wtedy już odsączam i kroję na małe dzwoneczki
2) Cebule pokroić w piórka lub kostkę
3) W słoiku układamy na przemian śledzie, olej, śledzie, ocet, ziele angielskie i listek… proporcje mniej więcej pól na pól w zależności kto bardziej lubi ostre i to jest bardzo ważne żeby zostawić tak te śledzie na noc,
4) Następnego dnia zlewamy to wszystko i robimy identycznie tylko jeszcze dokładamy cebulkę pomiędzy śledzie i gotowe..