Smażonka wielkanocna jest w moim domu od zawsze. Mogę powiedzieć, danie z dziecięcych lat. Banalnie proste w przygotowaniu i na pewno wzbogaci kulinarnie twój stół wielkanocny. Jest to bardzo treściwa i syta potrawa. Nie należy do tych mało kalorycznych ale myślę, że można sobie pozwolić raz do roku . Ja dodaję do dania święconkę, co dodatkowo wzbogaca to danie i dodaje większego znaczenia w wielkanoc.
Składniki ( 4 porcje )
- 2 kiełbasy śląskie
- 2 kiełbasy białe parzone
- 50 g boczku parzonego
- 50 g szynki
- 3 cm chrzanu świeżego korzenia
- 4 jajka ugotowane na twardo
- kawałki święconki z koszyczka : jajko , kiełbasa, szynka
- łyżka masła i olej do smażenia
- pieprz, sól, wędzona papryka
Metoda
- Kiełbasę, boczek, szynkę kroimy w grubsze plastry lub kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobina oleju wrzucamy kiełbasę , boczek i szynkę . Smażymy na średnim ogniu , aż mięso lekko sie zarumieni.
- Następnie dodajemy chrzan starty na dużych oczkach i jajka pokrojone w plastry i masło. Mieszamy delikatnie od dna, zmniejszamy ogień i bardziej dusimy niż smażymy, od czasu do czasu mieszając.
- Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.
- Podajemy z pieczywem