Sos czosnkowy nadaje się do dań mięsnych, sałatek, frytek, grilla czy nawet pizzy. Domowy, szybki w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowy…
Składniki:
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól czosnkowa
- pieprz biały
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- czosnek przecisnąć przez praskę ( ile ząbków zależy czy lubicie bardziej ostre czy mniej ), dodać sól czosnkową i rozetrzeć delikatnie w moździerzu, można też łyżeczką w miseczce
- do wiekszej miseczki wrzucamy majonez, jogurt, wymieszany czosnek z solą czosnkową, dodajemy pieprz i zioła wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy i smakujemy , w razie konieczności regulujemy smak solą czosnkową … smacznego…