Pyszny sos który, jest świetnym dodatkiem do dań. Bardzo intensywny w smaku nada potrawie charakteru. Można go stosować jako dip do spring roll czy samosa, ale również idealnie nadaje się do wszelkich dań stir-fry.
Składniki
- 250 ml wody
- 60 ml sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody
- ½ łyżeczki sezamu
- ½ łyżki ostrego sosu np. sriracha lub płatków chili
Metoda
- Aby zrobić sos, w kubeczku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Po chwili od zagotowania powoli wlewamy rozcieńczoną mąkę i mieszamy intensywnie. Jeśli sos jest za gęsty, dolewamy odrobinę płynu (wody bądź sosu sojowego) wedle smaku. Sos może stać kilka dni w lodówce lub można go używać do innych dań.