Sos żurawinowo-pomarańczowy jest sosem słodkim, który nadaje się do dziczyzny, kurczaka, kaczki i wielu innych mięs… jest prosty w przygotowaniu a także zdrowy..
Składniki na sos żurawionowo – pomarańczowy:
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 2 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1,5 cm startego świeżego imbiru
- 1 łyżka miodu najlepiej naturalnego
- 0,5 szklanki wytrawnego białego wina
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka estragonu
Przygotowanie sosu:
- do garnka o grubym dnie wrzucamy masło a następnie żurawinę, po chwili dolewamy sok z pomarańczy, wino, wrzucamy starty imbir, miód, cynamon, skórkę z pomarańczy i gotujemy aż sos się zredukuje i owoce będą miękkie. Przed końcem gotowania dorzucamy estragon
- sos można zblendować lub podawać w takiej postaci jak jest… smacznego