Ta szarlotka jest ulubiona przez moją całą rodzinę i umie ją zrobić nawet mój mąż…. jest bardzo soczysta i zawiera dużo jabłek. Wspaniała na ciepło z lodami… mniammm…
Składniki na dużą blachę ( 23-35 cm ) :
Składniki na kruche ciasto :
- 3 szklanki mąki pszennej ( szkl. 170 g )
- 4 żółtka
- 1 margaryna ( 250 g )
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru ( 120 g )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową :
- 3 kg jabłek
- 2 kisiele cytrynowe
- 0,5-1 szklanka cukru ( w zależności od słodkości jabłek trzeba próbować )
- 4 białka
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- składniki na ciasto kruche zagnieść , podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na godzinę
- jabłka obrać i zetrzeć na tartce na grubych oczkach, lekko odcisnąć sok , dodać kisiele w proszku i dokładnie wymieszać
- białka ubić ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę, na koniec dodać do nich cynamon i delikatnie wymieszać wszystko razem z jabłkami
- na dno wysmarowanej blachy zetrzeć na tartce o dużych oczkach jedną część kruchego ciasta i wstawić na około 10-15 min do rozgrzanego piekarnika 180 st.
- na lekko podpieczony spód wykładamy masę jabłkową i na nią ścieramy znowu na tartce drugą połowę kruchego ciasta
- wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy dalej w 180 st około 1 godziny… smacznego