Tartaletki z czekoladą i słonym karmelem, deser, któremu trudno się oprzeć.
Składniki
Ciasto
- 100 g mąki, dodatkowo do podsypania
- 70 g płatków owsianych
- 30 g kakao
- 100 g masła niesolonego
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 20 g migdałów
Słony karmel
- 80 g beązowego cukru
- 60 g masła niesolonego
- 70 g śmietanki kremówki
- ¾ tsp soli morskiej
Masa z czekolady
- 150 g gożkiej czekolady
- 240 g śmietanki kremówki
Metoda
Ciasto
- Umieść suche produkty w misce i dodaj masło. Pozcieraj masło w miesznace tak aby powstała struktura piasku.
- Dodaj jajko, wymieszaj i zadnieć ciasto. Następnie zawiń w folię i schłódz w lodówce 30 mnimut.
- Piekarnik nastawiamy na 180°C.
- Rozwałkuj ciasto na cieńki placek , wyciśnij foremką krążki i umieść je blaszce na tartaletki lub indywidualnych foremkach. Piecz je na pusto , wykładajśc je folią aluminiowa a następnie umieść fasolkę do pieczenia . Pieczemy około 10 minut , usuwamy folię i fasolkę i pieczemy kolejne 5 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Słony Karmel
- W garnku podgrzej masło i cukier. Doprować do wrzenia, gotuj kilka minut. Następnie zadejmij z gazu i dolej powoli śmietankę jednocześnie intensywnie mieszając. Dodaj sól. Pozostaw do ostygnięcia.
- Ostygnięty carmel umieć łyżką na dnie każdej upiecznej foremki.
Masa czekoladowa
- Rozpuszczemy czekoladę w wodnej kompieli.
- Dodajemy masło, następnie dolewamy powoli śmietankę. Dokładnie mieszamy, aż składnniki sie połączą
- Zalewamy foremki do pełna masą czekoladową , posupujemy migdałami i chłodzimy około 2 godziny.