Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie… Bardzo szybko się robi, bez pieczenia. Jest pyszny, puszysty, ma delikatny krem jajeczny z mascarpone, nasączone biszkopty w kawie i Amaretto. Deser jest bardzo wilgotny i rozpływający się w ustach….
Składniki na dużą blaszkę :
- 400 g podłużnych biszkoptów
- 750 g serka mascarpone
- 60 g drobnego cukru
- 4 duże jajka ( żółtka i białka oddzielnie )
- 300 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy ( ostudzonej )
- 90 ml likieru Amaretto
- kakao do posypania
Przygotowanie:
- żółtka i cukier utrzeć na puszystą, jednolitą i jasną masę
- dodawać mascarpone w kilku turach dalej miksują ,ale już na wolniejszych obrotach miksera, na koniec dolać 50 ml likieru Amaretto a resztę wymieszać z kawą
- w drugim naczyniu ubić na sztywno białka, następnie wymieszać je delikatnie, już ręcznie w trzech turach z masą serową
- ostudzoną kawę wymieszaną z resztą likieru wlewamy do jakiegoś płaskiego naczynia
- moczymy pojedynczo biszkopty w kawie i układamy jeden obok drugiego w blaszce lub naczyniu, które przygotowaliśmy
- na nasączone biszkopty wykładamy połowę kremu, wyrównujemy i znowu układamy nasączone biszkopty, na to druga połowa kremu, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Po tym czasie, przed podaniem posypujemy obficie kakao…. smacznego