Świetny pomysł odbiega zupełnie od tradycyjnych tortów. Taki torcik można robić w kształcie liter, numerów czy przeróżnych kształtów. Idealne na wszelkie okazje. Dekorowany na bazie kremów, owoców, słodyczy. Tu zalecam pobawić się własną wyobraźnią. Czyli pomysł już jest, teraz wystarczy znaleźć okazję.
Składniki na kruche ciasto (4 numery 20 cm i kilka ciastek)
- 280 g mąki
- Szczypta soli
- 200 g masła niesolonego w temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 50 g migdałów
- 60 g cukru pudru
Składniki na krem na bazie bezy
- 400 g masła niesolonego
- 200 g białek najlepiej pasteryzowanych
- 400 g cukru pudru
- aromat waniliowy
Wycinamy szablon ze sztywnej tekturki na 20 cm wysokości.
Metoda
- W misce do miksera umieszczamy mąkę, sól, cukier. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Ucieramy mikserem kilka minut.
- Następnie dodajemy żółtka i mieszamy dosłownie kilka obrotów mikserem.
- Wyciągamy ciasto z miski na obsypaną powierzchnię mąką. Zagniatamy tak, aby uzyskać gładkie ciasto. Następnie zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy minimum godzinę w lodówce.
- Aby zrobić krem, ubijamy białko i powoli dodajemy cukier puder. Postępujemy identycznie jak podczas robienia bezy. Kiedy białko jest sztywne, dodajemy pokrojone drobno masło i ubijamy. Początkowo na wolnych obrotach, potem zwiększając stopniowo tępo, ubijamy, aż otrzymamy, gładki i puszysty krem. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego, ciągle ubijając, aż do połączenia.
- Ciasto rozwałkować bezpośrednio na około 3 mm. Przykładamy szablon. Wyciąć kształt i przenieść na blaszkę.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 15 minut. Pieczemy tak długo, aż do uzyskania złotego koloru. Studzimy na boku.
- Rękawem cukierniczym dekorujemy numery, po czym układamy następną cyfrę i ponownie dekorujemy. Na górnej warstwie układamy owoce i słodycze.