Jest wiele tradycyjnych smaków otwierających okres Świąteczny .Dla mnie takim smakiem stały się tradycyjne w Irlandii Mince Pie .Ciasteczka z pysznym nadzieniem o korzennym smaku . Podczas pieczenia cały dom wypełnia się atmosferą świąt . Podawane na ciepło z odrobiną sosu budyniowego staja się mocnym rywalem dla keksa i piernika .
Kruche Ciasto
400g mąki
200g masła w temperaturze pokojowej
3 jajka całe ( rozkłóć je widelcem )
100g drobnego cukru
Nadzienie
200g masła niesolonego
200g brązowego cukru
350g rodzynek
5g soli
200g mieszanka kandyzowanych skórek pomarańczy
200g kandyzowanych wiśni ( rożne kolory jak są dostępne ) pokrojone w drobną kosteczkę
80g płatków migdałowych posiekanych
50g rumu/ brandy
300g Świerzych jabłek pokrojonych w drobną kostkę
15g mieszanka przyprawy świątecznej korzennej ( zamiennie może byś do piernika )
4g startej gałki muszkatołowej
2 cytryny ( sok i otarta skórka )
2 pomarańcze ( sok i otarta skórka )
Metoda
Ciasto
1. Przesiej mąkę 3 razy z szczyptą soli
2. Rozdrobnij masło w mące tak aby miała strukturę piasku ( rozcieraj rękoma )
3. Wymieszaj jajka z cukrem i wlej do mieszanki masła i mąki .
4. Jeśli podczas ugniatania uznasz , że jest zbyt twarde dodaj odrobinę mleka ,to rozluźni ciasto .
5. Zawiń w folie i pozostaw w lodówce na minimum 30 min.
Nadzienie
1. Wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką i umieść je w pojemniku który możesz zamknąć pokrywką . Pozostaw na 3 tygodnie mieszając co kilka dni .
2. Rozwałkujemy ciasto na 5mm i wycinamy okrągłe dyski oraz gwiazdki . Podsypujemy blaszkę na ciastka mąką i umieszczamy dyski . Delikatnie formujemy w blaszce i wypełniamy nadzieniem . Gwiazdkę dajemy w centrum nadzienia .
3. Pieczemy w 180 C przez ok 12 do 15 minut .