Bardzo proste i bardzo szybkie ciasto z rabarbarem dla leniuchów, pulchniutkie i typowo sezonowe. Nawet amator poradzi se z przygotowaniem a znika zanim się obejrzysz. Pulchniutkie, wilgotne i jak od mamy…
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli zapachu śmietankowego lub vaniliowego
Ponadto :
- 500 g obranego rabarbaru + 2 łyżki cukru do posypania go
- 5 łyżek cukru
- 1 budyń śmietankowy ( 40 g )
- brązowy cukier tylko do posypania
- 100 g zimnego prawdziwego masła
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Obrać rabarbar, pokroić na małe kawałki około 1 cm , zasypać w misce 2 łyżkami cukru i tak odstawić na jakieś 20 minut
- Wrzucić białka do miski i zacząć ubijać jak już będą ubite dodawać stopniowo po troszeczku cukier i dalej ubijać aż powstanie piękna biała i bardzo gęsta beza
- Następnie dodawać stopniowo żółtka dalej miksując
- Na sam koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać
- Wyłożyć blachę ( 23 cm- 35 cm ) papierem do pieczenia i wylać ciasto
- Odcisnąć sok z odstawionego rabarbaru dodać do niego budyń ( proszek ) , 2 łyżki bułki tartej , 5 łyżek cukru i wszystko dokładnie wymieszać najlepiej rękoma
- Tak przygotowany rabarbar wyłożyć na ciasto
- Na wierzch zetrzeć masło obieraczką do warzyw lub na tartce i posypać troszkę brązowym cukrem
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170 ° na około 45 min do suchego patyczka
- Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem …smacznego…