Marynowane w jogurcie udka z kurczaka , smaczne kruche mięso doskonale pasują z ryżem . Lekki obiad który można wzbogacić sałatką .
Składniki
- 4 udka kurczaka ( mogą być piersi z kurczaka )
- 1 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- garść poszatkowanej kolędry
- 450 ml jogurtu naturalnego niskokalorycznego
- limonka
- pieprz i sól
Metoda
- Do miski wlewamy jogurt i dodajemy wszystkie przyprawy .Wszystko dokładnie mieszamy i wkladamy do miski udka z kurczaka . Po upewnieniu się , że są pokryte mieszanką jogurtu , przykrywamy i trzymamy przez noc w lodówce ( lub minimum 3 godziny)
- Otrząsamy lekko marynate z piersi kurczaka i obsmażamy na złoty kolor na patelni . Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 C na ok . 40 minut polewając pzostałą zalewą .