Lekkie letnie bułeczki pomarańczowe . Pyszne do porannej kawy . Idealne z dżemem i masełkiem .W królewskim wydaniu z dodatkiem bitej śmietany. W Irlandii często jest zastępstwem kanapki na śniadanie . Lubię takie śniadanka 🙂
Składniki
450 g mąki
75g masła
250ml soku pomarańczowego
15g proszku do pieczenia
80ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru
otarta skórka z jednej pomarańczy
1 jajko
Metoda :
1. Przesianą mąkę , cukier , proszek do pieczenia , masło rozcieramy w dłoniach aż do uzyskania tekstury piasku.
2. Dodajemy sok , śmietanę , skórkę z pomarańczy i mieszamy drewnianą łyżką.
3. Gotowe ciasto powinno być łatwe do formowania jeśli jest luźne podsypujemy troszkę mąką .
4. Zagniatamy lekko ciasto i formujemy prostokąt na grubość ok 2 cm . Nożem w szerz kroimy
6 trójkątów układamy na blaszce .
5. Rozkułacamy jajko widelcem i pędzelkiem cukierniczym smarujemy dokładnie uformowane bułeczki .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy ok 20 minut.
Prosimy o opinie na temat naszych przepisów online. Jeśli macie państwo jakieś sugestie, prosimy o kontakt mailem.