Biszkopt ten jest najlepszy do tortu ale nie tylko, chodzi o to, że wychodzi równiutki, prosty, puszysty i nigdy nie opada… Jest mnóstwo różnych przepisów na biszkopty ale ten jest niezawodny…
Składniki:
- 5 jajek ( żółtka i białka oddzielnie )
- 3/4 szkl drobnego cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
szklanka o pojemności jak zawsze 250 ml
Wykonanie:
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier ( najważniejsze w tym przepisie jest dokładne i długie ubicie białek ), następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając
- do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki by składniki się połączyły
- wyłożyć dno tortownicy 23-25 cm papierem do pieczenia, nie smarować boków
- piec w temperaturze 170 st przez około 35-40 minut, do suchego patyczka
- gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 40 cm upuścić je ( w formie ) na podłogę
- wystudzony przekroić na blaty