Delikatne i aromatyczne bułeczki z cynamonem, króre skradną ci serce.
Ciasto
- 110 g masła roztopionego
- 2 kubki mleka
- 90 g cukru
- 2 ½ łyżeczki suszonych drożdży
- 750 mąki (przesianej), dodatkowo do podsypywania ciasta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka soli
Nadzienie
- 150 g masła miękkiego
- 120 g brązowego cukru
- 2 łyżki stołowe cynamonu
Polewa
- 2 łyżki serka Filadelfia
- 2 łyżki masła roztopionego
- 2 łyżki mleka
- waniliowy aromat
- 1 kubek cukru pudru
Metoda
- Do miski wsypujemy cukier, wlewamy letnie mleko i roztopione masło. Po powierzchni posypujemy suche drożdże. Zostawiamy na kilka minut, nie mieszamy.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż produkty sie połączą.
- Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce, na conajmniej godzinę
- Kiedy ciasto nam wyrośnie, wyciągamy je z miski. Na powierzchni podsypanej mąką z domieszką soli i proszku dopieczenia, rozpoczynamy wyrabianie ciasta do momentu, aż stanie się elastyczne.
- Wałkujemy całość ciasta na prostokąt o grubości 1 cm.
- Po powierzchni rozprowadzamy miękkie masło, posypujemy brązowym cukrem i cynamonem.
- Zacznij ciasto zwijać w rulon. Następnie pokrój go na 14 kawałków.
- Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ponownie i pozostaw na 30 minut, aż ciasto znowu wyrośnie.
- Aby zrobić polewę serową, roztapiamy masło. Dodajemy serek i mleko, dokładnie mieszamy. Kiedy składniki się już połączą, dodajemy cukier i aromat waniliowy, intensywnie mieszając.
- Do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C wkładamy blaszkę z bułkami na około 30 minut. Bułeczki po upieczeniu powinny być złoto brązowe.