Chleb od zawsze gości w naszych . Z biegiem lat przybiera różne smaki . Najprostszy z nich ale przepyszny , miękki i pasuje do wszystkiego . Każdy może zrobić go sam , nie wymaga szczególnych umiejętności . Jedyne co jest wymagane to odrobina cierpliwości 😉
Składniki
-500g mąki do chleba , troszkę extra do podsypania
-5g soli
-15g świeżych drożdży
-400ml cieplej wody
-60ml ciepłego mleka
Metoda
1. Wymieszać mleko z drożdżami i dodać szczyptę cukru odstawić na kilka minut .
2. Wymieszać mąkę z rozczynem drożdzowym dodać ciepłą wódę i sól wymieszać dokładnie i odstawić na ok 30 minut w ciepłym miejscu , przykryć ściereczką .
3. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość uderz ciasto i zacznij je ugniatać aż do momentu kiedy będzie gładkie i elastyczne. .Uformuj bochenki i pozostaw na kolejne 30 minut pod przykryciem .
4. Kiedy ciasto ponownie wyrośnie nadcinamy bochenki w kilku miejscach .Smarujemy z wierzchu wodą . Do posypania chleba możemy użyć czarnuszkę , maku , płatków owsianych …
5. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem przed wyjęciem .