Bardzo pyszne, proste ciasteczka jak z najlepszej cukierni…. Pięknie wyglądają i tak samo smakują, naprawdę polecam..
Składniki:
- 2 płaty gotowego świeżego ciasta francuskiego
- 4-5 jabłek
- 2-3 łyżki rodzynek
- sok z połowy cytryny
- 1 jajko
- cynamon
- 2-3 łyżki drobnego cukru
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- rozgrzewamy piekarnik do 200-220 st
- rodzynki wrzucamy do miseczki i zalewamy gorącą zagotowaną wodą i po dosłownie 2 minutach przekładamy je na sitko, żeby odsączyć
- rozwijamy płaty ciasta i kroimy każdy z nich na 6 równych kawałkó ( kwadratów )
- robimy na każdym kwadracie lekką kreskę na skos, żeby po złożeniu wyszedł nam trójkąt, jedną stronę tego trójkąta nacinamy nożykiem aby powstały dziurki
- umyte wcześniej jabłka obieramy, wycinamy nasiona i kroimy w drobną kostkę
- jabłka wrzucamy do miski, wlewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier ,cynamon i odsączone rodzynki
- wszystko razem mieszamy i próbujemy czy nie trzeba dodać cukru lub cynamonu
- na przygotowane wcześniej kawałki ciasta wykładamy nasz farsz jabłkowy, im więcej tym lepsze ciasteczka
- roztrzepanym jajkiem smarujemy jedną stronę, czyli jeden trójkąt naszego kwadrata i składamy na pół
- przygniatamy dokładnie widelcem każdy brzeg ciasta i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- tak zrobione ciasteczka smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika
- pieczemy około 15-20 minut, aż będą łądnie rumiane
- przestygnięte posypujemy cukrem pudrem i smacznego…