Jak dla mnie ciastka , te mogą się stać symbolem wiosny . Świeże owoce plus masa budyniowa , zawsze pasują idealnie . Zaletą tych ciastek jest to , że spody możesz upiec sobie zawsze wcześniej i trzymać kilka dni w zamkniętym szczelnie pudełku. Zrobienie masy zajmuje chwilkę a wykończenie deseru to juz sama przyjemność.
Deser robimy na 2 etapy ( 6 do 8 średniej wielkości ciastek w zależności od wielkości posiadanych foremek )
1 ETAP kruche ciasto
Składniki
- 250g mąki
- 125 g masła , pokrojone w kostkę
- 1/ 3 kubka cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany kremówki
Metoda
- M misce umieszczamy mąkę i masło . Używając palców rozdrabniamy masło tak aby powstala konsystencja piasku.
- Następnie dodajemy cukier , mieszamy aby był równomiernie rozprowadzony w mieszance . Potem dodajemy żółtko i śmietanę . Łączymy wszystkie składniki tak , aby powstała jednolita masa . Zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na około 30 minut.
- Foremki smarujemy masłem i opruszamy mąką .
- Ciasto po wyjęciu wałkujemy na cieńki placek , wycinamy okręgi 1cm większe niż średnica foremek. Foremki wykładamy ciastem , pomagając sobie palcami , aby ciasto równomiernie rozprowadzić .
- Tak przygotowane foremki wykładamy folią aluminiową . Chodzi o to ,aby przykryć ciasto tak by nie wystawało z pod folii. Teraz, jeżeli mamy specjalne kulki, które służą do obiążania ciasta podczas pieczenia , to wsypujemy do foremek . Natomiast jak takich nie macie , to wsypcie zwykły ryż .
- Piekarnik nagrzewamy do 180C i tak przygotowane ciasto pieczemy około 15 minut.
- Po upieczeniu usuwamy folię z ryżem bądź kulkami ( podnosimy folię na raz) zostawiamy do ostygnięcia .
2 ETAP masa budyniowa
Składniki
- 500ml mleka
- 6 żółtek
- 125 g cukru
- 40g masła
- 40g mąki kukurydzianej
- Olejku waniliowego bądz laskę wanili
Metoda
- Nastaw mleko w garnku z wanilią .
- W misce roztrzep żółtka z cukrem , aż sie dobrze połączą ( powinny zwiększyć swoją obiętość) . Następnie przesiej drobnym sitkiem mąkę kukurydziana i wymieszaj dokładnie .
- Kiedy mleko sie zagotuje , odstaw z palnika . Wlej trochę gorącego mleka do mieszanki z żółtek i wymieszaj .
- Postaw garnek na palniku i wlej całą mieszankę z miski do mleka . Ponownie zagotuj i mieszaj cały czas od spodu.Łatwo przypalić na tym etapie a wtedy masa nie będzie zdatna do użytku . Zdejmij ponownie z palnika , dodaj masło i mieszaj aż do rozpuszczenia .
- Tak przygotowaną masą napełniamy spody i pozostawiamy do ostygnięcia .
- Po wystygnięciu dekorujemy owocami .