Klasyczny zapiekany deser francuski. Magiczny, delikatny, rozpływa sie w ustach.
Składniki (6 /8 porcji)
- 1000ml śmietanki kremówki
- 7 żółtek
- 1 laska wanilii ( przecięta wzdłuż)
- 3/4 kubka cukru
- 7 łyżeczek cukru do dekoracji
Metoda
- Do rondelka wlej śmietanę , cukier i dodaj nasiona wanilii ( dodaj też pozostałą laskę aby wydobyć więcej smaku). Podgrzewaj mieszając. Pogotuj kilka minut tak aby była gorąca ale nie gotująca sie. Odstaw z palnika do lekkiego przestygnięcia.
- W misce trzepaczką rozkłóć żółtka, nie ubijaj tylko je wymieszaj. Śmietana już lekko przestygła więc wyjmujemy laskę wanilii i lekko mieszamy. Dolewamy odrobine cieplej śmietanki do żółtek i mieszamy. Zależy nam aby żółtka sie nie ścięły pod wpływem ciepła. Ponownie dolewamy połowę pozostałej mieszanki i mieszamy. Następnie pozostałą część i również mieszamy.
- Przygotuj sobie 6/8 płytkich miseczek i głęboką blaszkę. Blaszkę napełnij do połowy ciepłą wodą i wstaw do niej miseczki na deser. Następnie wypełnij je przygotowaną mieszanką. Napełniamy tak na 1.50 cm. Oczywiście wszystko zależy od wielkości miseczek ( porcja to ok 150ml do 200ml)
- Piekarnik nagrzewamy na ok 150C wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Deser w tym czasie powinien sie ściąć ale nie nabrać koloru na powierzchni. Po tym czasie wyjmujemy z kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy następnie w lodówce przez minimum 2 godziny.
- Aby wykończyć nasz deser( robimy to tuż przed podaniem) posypujemy go równomiernie cukrem. Do karmelizacji używamy palnika do creme brulee . Jak cukier sie rozpuści powstanie karmelowa skorupka.
- Dekorujemy wedle uznania, świetnie smakuje z gałką lodu.