My CMS

Kontakt: kulinarnetoiowo@gmail.com
  • HOME
  • O NAS
  • PRZEPISY
    • Obiady
    • Ciasta
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Desery
    • Kolacja
    • Przekąski
    • Dressingi
    • Zupy
    • Inne
    • Podróże
  • PODROZE
  • WSPÓLPRACA
  • KONTAKT
  • Home
  • Blog
  • Dania bezglutenowe
  • Creme brulee
 
Deser
0
Monika i Wiola
Saturday, 28 January 2023 / Published in Dania bezglutenowe, Desery, Inne, Nowości

Creme brulee

Klasyczny zapiekany deser francuski. Magiczny, delikatny, rozpływa sie w ustach.

Składniki (6 /8 porcji)

  • 1000ml śmietanki kremówki
  • 7 żółtek
  • 1 laska wanilii ( przecięta wzdłuż)
  • 3/4 kubka cukru
  • 7 łyżeczek cukru do dekoracji

Metoda

  1. Do rondelka wlej śmietanę , cukier i dodaj nasiona wanilii ( dodaj też pozostałą laskę aby wydobyć więcej smaku). Podgrzewaj mieszając. Pogotuj kilka minut tak aby była gorąca ale nie gotująca sie. Odstaw z palnika do lekkiego przestygnięcia.
  2. W misce trzepaczką rozkłóć żółtka, nie ubijaj tylko je wymieszaj. Śmietana już lekko przestygła więc wyjmujemy laskę wanilii i lekko mieszamy. Dolewamy odrobine cieplej śmietanki do żółtek i mieszamy. Zależy nam aby żółtka sie nie ścięły pod wpływem ciepła. Ponownie dolewamy połowę pozostałej mieszanki i mieszamy. Następnie pozostałą część i również mieszamy.
  3. Przygotuj sobie 6/8 płytkich miseczek i głęboką blaszkę. Blaszkę napełnij do połowy ciepłą wodą i wstaw do niej miseczki na deser. Następnie wypełnij je przygotowaną mieszanką. Napełniamy tak na 1.50 cm. Oczywiście wszystko zależy od wielkości miseczek ( porcja to ok 150ml do 200ml)
  4. Piekarnik nagrzewamy na ok 150C wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Deser w tym czasie powinien sie ściąć ale nie nabrać koloru na powierzchni. Po tym czasie wyjmujemy z kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy następnie w lodówce przez minimum 2 godziny.
  5. Aby wykończyć nasz deser( robimy to tuż przed podaniem) posypujemy go równomiernie cukrem. Do karmelizacji używamy palnika do creme brulee . Jak cukier sie rozpuści powstanie karmelowa skorupka.
  6. Dekorujemy wedle uznania, świetnie smakuje z gałką lodu.

print
Oznaczone w: deser klasyk, francuski deser, jajka, krem

What you can read next

Monika i Wiola , Kulinarne to i owo , karmel
Plastry miodu
Salatka po żydowsku
Sałatka żydowska
Butter chicken
Orientalny kurczak

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ostatnio dodane przepisy

  • Gnocchi z pieprzem i parmezanem.

    Pyszne domowe gnocchi , delikatne , kremowe lek...
  • Chleb

    Chleb z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorkami

    Świeży pieczony chleb, tak naprawdę potrzebujem...
  • obiad, dodatek, kluski

    Kluski śląskie

    Klasyczne , niezmiennie pyszne zawsze wychodzą ...
  • ciasto , deser , brownie

    Bananowe Brownie

    Przepyszne brownie bez glutenu. Zdrowy i pyszny...
  • kakao , polewa, czekolada

    Najlepsza polewa czekoladowa jaką znam bez czekolady:-)

    Prosta, pyszna polewa. Pokochasz ją jak zrobisz...

Recent Comments

  • Monika i Wiola on Tofu z Chutney z Dyni
  • Mariola on Tofu z Chutney z Dyni
  • naleśniki on Naleśniki z serkiem śmietankowym Almette
  • Monika i Wiola on Tajska zupa z krewetkami
  • Gosia on Tajska zupa z krewetkami

Archiwum

  • February 2024
  • January 2024
  • March 2023
  • February 2023
  • January 2023
  • July 2022
  • April 2022
  • February 2022
  • July 2021
  • April 2021
  • March 2021
  • February 2021
  • January 2021
  • December 2020
  • November 2020
  • October 2020
  • August 2020
  • July 2020
  • June 2020
  • May 2020
  • April 2020
  • March 2020
  • January 2020
  • November 2019
  • September 2019
  • June 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • February 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018

Kategorie

  • BBQ
  • Bułeczki
  • Chleby
  • Ciasta
  • Ciasta bezglutenowe
  • Ciasteczka
  • Dania bezglutenowe
  • Desery
  • Dip
  • Dressingi
  • Grill
  • Inne
  • Kolacja
  • Kuchnia indyjska
  • Nowości
  • Obiady
  • Pączki
  • Pasta do smarowania
  • Podróże
  • Porady
  • Przekąski
  • Przystawki
  • Ryba
  • Sałatki
  • Smoothie
  • Śniadania
  • Sosy
  • Święta Bożego Narodzenia
  • Święta wielkanocne
  • Torty
  • Uncategorized
  • wegetariańskie
  • Zupy

MENU

  • HOME
  • O NAS
  • PRZEPISY
  • PODROZE
  • WSPÓLPRACA
  • KONTAKT

PROSIMY O OPINIE

Prosimy o opinie na temat naszych przepisów online. Jeśli macie państwo jakieś sugestie, prosimy o kontakt mailem.

FOLLOW US

  • Facebook
  • Twitter

FOLLOW US

  • Pinterest
  • Instagram
© 2018 Kulinarnetoiowo.pl| All rights reserved. Web Design - Expose Design
TOP